Hoe "De Havik" begon

Scoutinggroep de Havik is opgericht op 4 september 1923 als een jongensgroep en was lid van de "Neederlandsche Padvinders Vereniging" (NPV). De oprichter was Dr R.G. Postumus en hij had als doel om naar Rotterdamse voorbeeld het befrip "Dienen" in Groningen in praktijk te brengen.

In 1973 zijn alle padvinders- en gidsenverenigingen van Nederland opgegaan in Scouting Nederland.

Waren er in het begin nog verschillende troepen binnen de Havik (Schotse, Rode en Blauwe), uiteindelijk bleef de blauwe troep over en behield als enige de naam De Havik. In 1936 kwam daar een stam bij en in 1937 een welpengroep.

In de beginjaren heeft de Havik nooit gebrek aan vrijwilligers, vooral dankzij studenten uit verschillende faculteiten. Elk jaar leverde het Groninger Studenten Corps een groep studenten. Daarnaast zag men als leiders kantoormensen, een enkele landbouwscholier en anderen. De dames (welpenleidsters) waren bijna alle studentes van de studenten vereniging "Magna Pete".

De huisvesting is begonnen aan het Prinsenhof in de stad en heeft na de oorlog op vele plaatsen in de stad gezeten om uiteindelijk neer te strijken op onze huidige plek aan het Reitdiep. De oorspronkelijke Havikhorst "Blauw Börgje" moest worden afgebroken in verband met de aanleg van de nieuwe ringweg van Groningen. In 1980 is een nieuw gebouw geopend. Nu twee branden verder staat er een robuust stalen gebouw "De Blauwe Borg" dat in 2008 is geopend, vlak naast het Zernike Complex.

De Welpen(Horde) en de Verkenners(Scouts) zijn er bijna altijd geweest. De verkenners verliet je pas op je 17e en dan werd je Voortrekker (Stam) of leider. Sinds 1981 is daar een speltak tussengekomen, de rowans (Afdeling), later Explorers. Na een tijd afwezig te zijn geweest wordt de Stam in 1991 weer nieuw leven ingeblazen Sinds 1988 kent de groep ook Bevers (Kolonie) als jongste speltak. En vanaf 2014 hebben we ook Roverscouts, de jongere Stam tot 23 jaar.

1988 was ook meteen het moment dat de Havik meisjes bij de groep kreeg en we een gemengde groep werden. In het begin waren waren alleen de Bevers gemengd, maar ja, Bevermeisjes en natuurlijk de andere leden hebben zusjes die ook bij de Welpen, Scouts etc. willen en ondertussen is de hele groep inmiddels gemengd. Deze stap heeft ook de groei van de groep mogelijk gemaakt van 40 leden in 1986 tot tegenwoordig boven de 100 leden.

Het Noordelijk Pinksterkamp is altijd een belangrijk evenement in de jaarlijkse activiteiten van de groep. Daar heeft de groep ook diverse malen de vlag gewonnen. Zowel in de jaren '60 en '70 als in de jaren '90.

De Havik is de oudste Scoutinggroep van Groningen

 

Hieronder kunt u de tijdlijn zien en raadplegen van Scoutinggroep de Havik. Mochten er dingen ontbreken of niet helemaal kloppen, dan ontvangen wij graag hierover een mailtje. Deze kunt u sturen naar team Sitebeheer.

 

Voor de categorie Huisvesting in de tijdlijn, hebben we hieronder een kaartje bijgevoegd. Als er een locatie nummer bij staat aangegeven dan kunt u in het kaartje bekijken waar dit ongeveer was.

Kaartje van Locaties van Scoutinggroep de Havik

Tijdlijn Scoutinggroep de Havik

Sponsor ons gratis. Klik hieronder op het logo om te beginnen!

Klik op mij om Scoutinggroep de Havik te sponsoren! 

Benieuwd wat ons saldo is? Kijk hieronder naar onze totale opbrengsten:

Binnenkort:

Aug
26

10:30 26-08-17 - 12:00 02-09-17

Aug
26

11:00 26-08-17 - 12:00 02-09-17

Legenda

Legenda voor de kalender:

Bevers 
Welpen 
Scouts 
Explorers 
Roverscouts 
Stam
Bestuur 
Groepsactiviteit 
Regio activiteit 

Onder de datum zie je in het blauw wat voor activiteit het is.
Daar weer onder staat de locatie.

Open dag 2017

De datum van onze Open Dag in 2017 is bekend.

Reserveer 17 Juni 2017 maar in je agenda, want dan hebben we onze open dag gepland!
Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij Scoutinggroep de Havik uit Groningen. De locatie is bij ons eigen gebouw aan het Jaagpad in Groningen.
De open dag begint om 13:00u en eindigt om 17:00u.

We hopen je te zien op Zaterdag 17 Juni 2017!

Deze pagina delen?