In dit nummer:
– Speculaaspoppenactie
– Voorstellen nieuwe leiding
– Havik kleding
– Nestwedstrijden Welpen
– Sinterklaasspel RSA
– Regio hunt
– Specsaver steunt actie
– Havik op de 4mijl
– Roverscouts science
– Kaderlunch
– Aanpassing contributie
– Sinterklaas bij de Welpen en Bevers

Colofon:
Redactie:
Hanne Klunder
Maaike Zinnemers
Gerdien de Jong

Opzeggen van het lidmaatschap kan
schriftelijk voor 1 april en voor 1
oktober bij de penningmeester Albert
Kreulen met een cc aan de
ledenadministratie.
penningmeester@de-havik.nl &
secretaris@de-havik.nl

Agenda
23-12-2017 Scouts videonacht
30-12-2017 Geen opkomst
06-01-2018 Nieuwjaarsmaaltijd
17-02-2018 Dropping
03-03-2018 Geen opkomst

Speculaaspoppenactie een groot succes!
Dankzij de geweldige inzet van de leden van De Havik is de speculaaspoppenactie een groot succes geworden. Per verkochte pop krijgt De Havik een vergoeding die we goed kunnen gebruiken voor het onderhoud van materialen voor kampen en onderhoud van het gebouw.
In totaal zijn er 636 poppen verkocht via onze groep, waardoor
penningmeester Albert Kreulen tijdens de opkomst van 2 december aan Sinterklaas kon vertellen dat er door De Havik een bedrag is verdiend van € 1719,26. Met dit bedrag overtreffen we de opbrengst van vorig jaar met meer dan 50%! Iedereen zeer bedankt daarvoor.
Ook dit jaar was er weer aantal toppers met hoge verkoopcijfers.
Tijdens de Nieuwjaarsmaaltijd zullen we bekend maken wie dat waren.

Opkomsten “De Havik”
Bevers za. 12.00 – 14.00
Welpen za. 14.00 – 16.00
Scouts za. 14.00 – 17.00
Explorers vrij. 20.00 – 22.30
Contactpersonen:
Welpen: Maaike Zinnemers
Scouts: Jasper Bos
RSA: Gerdien de Jong
Bestuur: bestuur@de-havik.nl

Voorstellen nieuwe leiding
Tijdens de Groepsraad van 22 november (Groepsraad is een vergadering van speltakleiding en bestuur) zijn vier nieuwe leiders benoemd. Kim van der Peijl en Kim Dijkstra versterken de leiding van de Bevers. Floor van Loenen maakt deel uit van de Welpenleiding en Gerdien de Jong is begeleidster geworden bij de RSA.
Ook voor andere speltakken komt er uitbreiding van de leiding.
Kandidaten hebben zich voorgesteld en zij zullen tijdens de volgende
Groepsraad, na instemming, worden benoemd. In de volgende
nieuwsbrief zullen we hen voorstellen.

Nieuwe Havik-kleding
Op verzoek van diverse ouders gaan we het binnenkort weer mogelijk maken om Havik-kleding te bestellen. De laatste keer dat we een kledingverkoop organiseerden is zo’n tweeënhalf jaar geleden en inmiddels zijn
kinderen uit hun truien gegroeid. Ook hebben we nieuwe leden die nog geen Havik-kleding hebben kunnen kopen.
Het bestuur bereidt de kledingactie voor, waardoor in het begin van het nieuwe jaar tijdens een opkomst
kleding kan worden gepast en besteld.
Meer informatie volgt binnenkort.

Nestwedstrijden Welpen
De welpen hebben drie opkomsten lang tegen elkaar gestreden tijdens de nestwedstrijden. Het thema was maffia en de strijd ging om de gouden stropdas. 3 opkomsten lang konden de nesten munten verdienen door o.a. ballonnen lek te prikken, een dreigbrief te maken en munten te smokkelen. Aan het eind van de laatste opkomst konden de verdiende munten ingezet worden tijdens een groot gokspel. Uiteindelijk is nest zwart de trotse winnaar geworden van de gouden stropdas. Gefeliciteerd!

Sinterklaasspel RSA
Aangezien Sinterklaas weer in het land was hadden ook de RSA leden en Sinterklaas opkomst. De bedoeling was dat iedereen twee cadeautjes kocht, een leuke en een grappige. Met een dobbelsteen en een paar zakken pepernoten hebben we het spel gespeeld. Er ontstonden ‘ruzies’ over de leukste cadeautjes, met elke kans die je kreeg wou je het mooiste cadeau voor jezelf stelen. Vooral de
koeien muts en de dinosaurus van gisp waren in trek. Uiteindelijk is iedereen met een leuk cadeau (en misselijk van de pepernoten) naar huis gegaan.

Regio Hunt
Afgeopen maand hadden de scouts een grote opkomst met scouts vanuit de hele regio. In Het Roege Bos van de Held hebben ze daar De Hunt gespeeld. Ze moeten dan een raadsel oplossen door in het donkere bos hints zien te vinden, maar ondertussen moeten ze er samen met hun team voor zorgen dat ze niet gevonden worden door de leiding die daar patrouilleert. Dit jaar was er een schat verstopt in het bos, en de scouts moesten er achter zien te komen, wie deze daar neer had gelegd en hoeveel geld het waard was. De oplossing bleek niet zo gemakkelijk, maar er was een groepje dat alles goed had, en niet was gezien door de leiding. Al met al een hele geslaagde avond!

Specsavers steunt actie
Afgelopen weken hebben wij meegedaan met de actie van stichting Specsaver Steunt. Hiermee konden we geld winnen voor de groep. Nadat we in de top 3 zijn geeindigd hebben we helaas niet gewonnen. We
willen iedereen toch bedanken voor het stemmen!

Havik-vrijwilligers actief tijdens 4-Mijl
Terwijl Victor Chumo druk bezig was met de voorbereiding van zijn verassende winst van de 4-Mijl-loop
tussen Haren en Groningen, verzamelde een 50-tal Havik-vrijwilligers zich in het sportcentrum van Beatrix-oord in Haren. Op zondag 8 oktober hielpen zij (leden, leiding, stam en ouders) mee op de kledingwagens. In Haren namen zij de overkleding van recreantlopers in en hingen deze op aan rekken die op vrachtwagens in elkaar geschroefd waren. Vervolgens gingen de vrachtwagens naar de finish in Groningen, waar de vrijwilligers de
kledingtasjes weer uitdeelden aan de lopers.
Havik-vrijwilligers zijn al jaren een gewaardeerde hulp bij de organisatie van dit grote hardloopevenement. Op 24 november werden ze door de organisatie uitgenodigd voor het vrijwilligersfeest in de Martini Plaza.
Alle vrijwilligers bedankt voor de hulp en tot volgend jaar!

Roverscouts science
De roverscouts hebben laatst spannende en gevaarlijke experimenten gedaan met science met Noert en Jasper. De rovers mochten zelf de experimenten uitvoeren. Ze hebben experimenten gedaan in het kader van de natuurwetenschappen zoals: hun eigen DNA zuiveren uit speeksel en een non-newtonian fluid gemaakt. Op het einde van de avond hebben ze het spectaculair afgesloten door hun eigen handen in de fik te zetten. Tijdens al deze activiteiten hebben ze tegelijkertijd ook een quiz gemaakt met interessante feitjes en weetjes. Er zijn geen doden gevallen, maar wel één lichtgewonde rover. Verder was het een geslaagde avond.

Kaderlunch
Afgelopen week was de eerste, maandelijks terugkerende kaderlunch. Bij deze nieuwe activiteit gaat het kader (de patrouille leiders en assistent patrouille leiders) samen met de leiding lunchen voor de opkomst aan. Deze keer stond er een broodje knakworst op het menu. Aan een lange tafel, versiert met kaarsen en rood tafelkleed, werd dit gegeten. Het was erg gezellig en zeker voor herhaling vatbaar!

Aanpassing contributie
Het bestuur van De Havik heeft voorgesteld om in 2018 de contributie te verhogen met €5 per jaar. Dit zal ingaan bij de volgende contributieronde in april. De Havik is financieel een gezonde groep en via onze acties houden we dit zo goed mogelijk in stand. Het is echter gebleken dat we bij de kampen, zoals NPK en zomerkampen, de laatste jaren hogere uitgaven hebben. Daarnaast moeten we ons materiaal goed op orde houden, voor de kampen en opkomsten.
Na de aanpassing zullen de contributiebedragen als volgt zijn:
Bevers € 170,00
Welpen € 195,00
Verkenners
€ 195,00
Explorers
€ 195,00
Stam/Ree/
Roverscouts
€ 65,00
icm leiding
€ 26,80

Sinterklaas bij de Welpen
Het zijn drukke tijden voor Sint Nicolaas. De verlanglijstjes stromen binnen en pakjesavond is al over een paar dagen. Toch had de goedheiligman tijd om weer langs te komen bij Scoutinggroep de Havik en een bezoek te brengen aan de speltakken van de Bevers en Welpen, voor kinderen tot 11 jaar. Vergezeld door drie pieten wordt Sinterklaas verwelkomd in het Welpen-lokaal. Zijn mooi gepoetste mijter en staf glimmen in het licht van het lokaal.
Zoals elkaar jaar blijkt Sinterklaas zeer goed op de hoogte van het wel en wee van de kinderen. Verbaasd vraagt Sint aan een Bever waar zijn pet is. Sint weet niet anders dan dat de jongen vrijwel altijd een pet draagt tijdens een opkomst. Een Welp krijgt een compliment voor zijn pietenpet. Ook blijkt Sinterklaas kennis te hebben van typische scoutingvaardigheden. Zo legt hij uit dat het handig is om te weten hoe je vuur uitmaakt, wanneer je een kampvuurtje hebt gemaakt.

Sponsorkliks
Met de feestdagen in aantocht is het de ideale tijd om de groep een warm hart toe te dragen. Je kan de Havik gratis sponsoren via Sponsorkliks. Het enige wat je hoeft te doen als je iets online wil kopen is naar onze website gaan en op de Sponsorkliks banner te klikken. Hierna kun je de webshop kiezen waar je wat wil kopen en je aankoop doen. De Havik krijgt dan automatisch een commissie van het totale bedrag!